12 DE MARÇ, DIA MUNDIAL DEL GLAUCOMA

El 12 de març es celebra el dia mundial del glaucoma. Ja que és un malaltia que afecta a milions de persones en tot el món, hem trobat oportú aclarir algunes qüestions com: què és, quins tipus hi ha, quins són els símptomes, quins factors es consideren de risc, com es diagnostica, quin tractament té i com es pot prevenir.

L’objectiu d’aquest article és cridar l’atenció de tota la població mundial per a que conegui les malalties oculars progressives que danyen la visió i per a que es pugui arribar a prevenir amb exàmens oftalmològics. 

De cada 10 persones que pateixen glaucoma, entre 6 i 8 no ho saben.

QUÈ ÉS?
El glaucoma és una malaltia que afecta al nervi òptic que connecta l’ull amb el cervell. El nervi està format per moltes fibres que per causa de la malaltia comencen a morir abans de temps i la visió de la persona comença a disminuir. 

Segons la OMS, és la primera causa mundial de ceguera irreversible i s’estima que més de 67 milions de pacients tenen aquesta malaltia i el 10% d’ells són cecs dels dos ulls.

QUINS TIPUS HI HA?
Existeixen 4 tipus principals de glaucoma:
  •         Glaucoma d’angle obert (crònic)
  •         Glaucoma d’angle tancat (agut)
  •         Glaucoma congènit
  •         Glaucoma secundari

QUINS SÓN ELS SÍMPTOMES?
Alguns dels símptomes que s’observen en aquesta malaltia són: nàusees, dolor als ulls, visió borrosa, dolor de cap, pèrdua de visió de forma sobtada, etc.

QUINS FACTORS ES CONSIDEREN DE RISC?
La causa d’aquesta malaltia és desconeguda però sí que s’ha de tenir en compte alguns factors com la obesitat, la hipertensió o la diabetis. 
Entre les persones amb més risc de desenvolupar la malaltia es troba les persones amb miopia, majors de 60 anys, persones amb ascendència africana i amb familiars que pateixen glaucoma.

COM ES DIAGNOSTICA?
Per diagnosticar aquesta malaltia, l’especialista realitzarà un estudi dels dos ulls al pacient i també una prova anomenada "Tonometria" que serveix per revisar la pressió intraocular. Si aquesta prova no és suficient, l’especialista, per donar un resultat mes concret, pot realitzar unes altres proves com les següents:
  •       Gonioscopia: és una prova indolora per veure si la zona d’on surt el líquid de l’ull es troba obert o tancat.
  •        Exploració del camp visual
  •        Perimetria: és un examen que es realitza per comprovar la integritat de les fibres del nervi òptic en el seu trajecte des de l’ull fins a l’escorça occipital del cervell.
  •        Campimetria: és un conjunt de tècniques dirigides a explorar i mesurar l’extensió del camp visual de l’ull.
  •        Examen del nervi òptic.

QUIN TRACTAMENT TÉ?
Generalment, el glaucoma es pot controlar amb medicaments o cirurgia però variarà segons el tipus de glaucoma que es tingui. 
És molt important que el pacient no deixi d’aplicar-se el tractament ni un sol dia.  

COM ES POT PREVENIR?
Es recomana que la revisió pel glaucoma, a partir dels 40 anys es realitzi cada 2 o 4 anys i si és una persona que te major risc de desenvolupar aquesta malaltia cada 1 o 2 anys a partir dels 35 anys. 

La pèrdua de visió causada pel glaucoma és irreversible, però si es detecta a temps i es segueix el tractament amb compte i constància, es pot conservar la visió.

En aquest dia moltes clíniques i centres de salut realitzen proves i exàmens oculars de forma gratuïta per totes aquelles persones que vulguin realitzar-se-les. Cada any s’intenta conscienciar a la població de que el millor tractament per aquesta malaltia és detectar-la aviat.



#12Març #DiaMundialDelGlaucoma #Galucoma

Comentarios