Dia Mundial de la Fibromialgia


La fibromiàlgia és un trastorn de dolor crònic generalitzat. El sistema nerviós interpreta com a senyals doloroses situacions que no ho són, en casos extrems, els pacients pateixen dolor amb el simple frec de la seva pell contra un objecte. Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), s'estima que entre l'1 i el 4% de la població mundial pateix fibromiàlgia, afectant 10 vegades més a les dones que als homes.

La fibromiàlgia va ser reconeguda el 1992 per l'OMS i organitzacions mèdiques internacionals com una patologia de reumatisme no articular, que es caracteritza per un quadre de dolor múscul-esquelètic crònic i generalitzat d'origen desconegut, sense que hi hagi altres patologies o alteracions que ho expliquin.




El diagnòstic de malaltia és eminentment clínic ja que els resultats de radiografies, anàlisis de sang i biòpsies musculars es presenten normals. És durant l'examen físic general, on la mobilitat articular com l'equilibri muscular i l'exploració neurològica s'analitzen.


No existeix en l'actualitat un tractament curatiu per tractar-se d'una malaltia crònica i progressiva, però dins de les opcions de tractament es recomanen:

• Programes d'exercicis aeròbics
• Exercicis d'enfortiment muscular i d'estirament o flexibilitat
• Tècniques de relaxació per alleujar la tensió muscular i l'ansietat
• Programes educatius que ajudin a comprendre i controlar la fibromiàlgia

*A més, s'ha comprovat que la teràpia cognitiu-conductual, mindfulness, kinesiologia, la teràpia ocupacional, la musicoteràpia, la teràpia recreacional i la dansa teràpia són molt efectives.

Actes de celebració del Dia Mundial de la Fibromialgia




Comentarios