8 de març: Recordem i seguim lluitant



8 de març: Recordem i seguim lluitant 

Xifres estadístiques, articles, novel·les, manifestacions, denuncies, conferències, i molts més fets han estat els causants de què branques diferents hagin estat unides al llarg de la història. Una unió que no és fruit d'un acte digne de celebrar, més bé de superar, deixant-lo com un fet del passat i eliminant-lo de tots els racons de la nostra vida actual de forma definitiva. Parlem de  la diferència de gèneres que hi ha hagut i que segueix  parpellejant avui dia de forma global.   

Ens trobem a 8 de març de 2018, dia Internacional de la Dona. Data coneguda com la commemoració i la celebració de totes les dones que han format part de la història del món global i que en segueixen formant-ne. Tot i així, més que una celebració és un dia de records, d'aturar-nos tots per un moment dins de les feines que ens atrapen per adonar-nos que res seria com és ara si no hagués estat per totes aquelles dones que han deixat petjades inesborrables durant les darreres dècades. Recordar ajuda a l'aparició de la força de lluita, al creixement de sentiments d’injustícia i disconformitat, però sobretot, a que sorgeixi la iniciativa de donar-li volum a les veus de totes les que en ple segle XXI segueixen i seguim sent infravalorades en comparació amb els homes. Sense anar més enllà, naveguem pel camp que ens queda més proper, centrem-nos en la ciència.
Al llarg de la història, dones increïblement intel·ligents han quedat amagades a l’ombra  davant d'un reconeixement públic com són els premis Nobel, mentre al mig de l'escenari, il·luminat per un focus, era rebedor d'aplaudiments i admiracions un home, un home que participava al silenci i marginació de qui realment estava darrere de la investigació en qüestió, un home que substituïa a la dona que ho mereixia. 

Tradicionalment, les ments masculines s'han emportat els mèrits de grans investigacions i vàren signar els grans assoliments de l'evolució científica i tecnològica (així com de qualsevol àmbit). Resulta sorprenent descobrir la quantitat de dones que han hagut de suportar, des de l'ombra, el reconeixement de la seva feina robada o expropiada per un home.
  
Són molts els noms femenins que inunden avui els apunts d'història científica. Són molts els cognoms femenins adjudicats a objectes, proteïnes, vehicles espacials; i milers de descobriments més realitzats per elles, el pronom personal menys utilitzat al vocabulari actual. L'admirable i avui reconeguda Marie Curie, la química Alice Ball, l'astronauta Valentina Tereshkova, la física Lise Meitner i totes elles, totes les que formen part del nostre dia a dia al segle XXI.

Resultado de imagen de marie curie
En una època on les dones encara estaven menys valorades, on les paraules dona i ciència no formaven mai part d'una mateixa oració (excepte en els casos que l'oració contenia un adverbi de negació), la falta de confiança per part de la multitud mai ha estat un problema per la dona, qui ha nascut sabent que ella sempre estaria menys valorada i reconeguda que el sexe oposat. La falta d'ajuda per triomfar que han tingut les dones mai ha significat un descens pel que fa als seus intents en aconseguir-ho, per què elles saben que no importa el gènere que et defineixi, importa la capacitat de cognició que posseeixin.    


Per tant, arribem doncs a la conclusió conjunta de què és palpable la desigualtat de gènere a la ciència (i gairebé en tots els aspectes). Com a exemples generals trobem que mentre més alt és el lloc de responsabilitat, menor és la presència femenina, les remuneracions són inferiors pel que fa a les dones respecte a la dels homes (elaborant ambdós la mateixa feina), a 15 països les dones segueixen necessitant consentiment dels seus homes per a poder treballar, la proporció de dones en llocs d'alta direcció a nivell mundial és de només un 24%,... Un desequilibri que neix dels estereotips socials i pel que avui i tots els dies de l'any es lluita per esborrar.

El 8 de març, doncs, ha passat a ser un dia encerclat en els nostres calendaris degut a les dues tragèdies tèxtils que van fer repensar-se els drets laborals de les dones. Una va tenir lloc el 8 de març de 1857 (quan les treballadores de la fàbrica Cotton es van manifestar als carrers de Nova York, exigint uns drets que avui dia són considerats com a bàsics). Degut a aquell acte, elles van  ser reprimides per la policia de la ciutat provocant que 120 dones morissin per una reclamació que era òbvia i altament necessària.

Com a conseqüència, milers de persones van sortir als carrers per recordar a les víctimes, fent una marxa silenciosa i respectuosa que es va interioritzar com a un acte de lluita en pro als drets de les dones. Aquell dia va marcar un abans i un després. Anys més tard, el 25 de març de 1911 un altra tragèdia va succeir al sector tèxtil: un incendi. Dins de l'edifici incendiat es trobaven 146 dones, on totes treballaven en condicions desfavorables i amb una instal·lació poc adequada sense sortides d'emergència.

Els membres de la Organització de les Nacions Unides van decidir en 1975 designar un dia a la dona degut a que aquell any s'havia dedicat a la seva lluita. La data es va escollir al 1977, decidint doncs, que el 8 de març fos el dia.
Resultado de imagen de 8 de marzo de 1857 
Coneixent la història, els actes que vàren succeir, la forta reprimenda, les condicions desfavorables, i en resum, tenint la informació necessària, podem dir que avui no és un dia de celebració perquè no hem assolit l'objectiu proposat: la igualtat de gènere. És un dia de nostàlgia, de records, d'aprendre què és el que ha tingut lloc al món quan nosaltres no hi érem i perquè ara vivim de la forma en què ho fem. És un dia que permet que no oblidem que la lluita no ha acabat, que segueixen havent moltíssimes desigualtats de gènere i que hi ha països que ho pateixen més que d'altres. És una lluita per aconseguir un dret bàsic, per aniquilar una injustícia més i per aportar el nostre gra de sorra a la correcta educació de les generacions següents.

El 8 de març és una data reconeguda de forma internacional que evita que oblidem el que no hauríem d'oblidar mai com a persones mereixedores de drets humans, però sobretot és el resultat que elles necessitaven, és el resultat de la lluita imparable de la que vàren formar part.


INFORMACIÓ ADICIONAL:

De forma local s'esdevenen actes relacionats amb aquest dia en qüestió, els quals es porten a terme durant tot el mes de març. A la localitat de Mollet del Vallès són molts els esdeveniments en que gent de totes les edats i sense importar el gènere, poden prendre part i participar. Alguns dels actes pròxims a partir d'avui són:


·       8 de març: Lectura del manifest del dia Internacional de les Dones
·       8 de març: Programa de Ràdio Mollet Posat les piles. Taula rodona. "Les dones treballadores del món"
·       8 de març: Exposicions en Femení: Inauguració "Soul Colors"
·       8 de març: Exposició d'història en Femení: Caterina Albert (escriptora)
·       9 de març: Primeres jornades feministes
·       9 de març: Femení plural. Mostra de múltiples formes de portar i viure el femení a la vida, de la ma de setze artistes plàstiques
·       14 de març: Cafè tertúlia "Motos i dona"
·       15 de març: Dones, veus silenciades. Tertúlies en femení
·       17 de març: Itinerari per la Barcelona de les dones

Comentarios